tiistai 29. lokakuuta 2013

Kpl 2. Aurinko - tähti tähtien joukossa

Tärkein oppimamme asia tästä kappaleesta on mielestämme aurinkokunnan synty ja rakenne.

Maailmankaikkeus syntyi n. 13,7 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksessä ja noin 4,6 miljardia vuotta sitten kaasu- ja pölypilvestä syntyi aurinkokunta. 

Aurinkokunta koostuu Auringosta, planeetoista ja erilaisista pienemmistä kappaleista kuten asteroidit ja komeetat. 


 Planeetat auringosta lukien: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Neljä aurinkoa lähimpänä olevat planeetat ovat kiviplaneettoja ja neljä ulointa planeettaa ovat kaasuplaneettoja.

Aurinkopilkut = ovat tummempia kohtia auringon pinnalla jotka johtuvat viileämmästä lämpötilasta. Lämpötilaeron aiheuttaa magneettikenttä. 



Nettiartikkeli auringosta: http://oppiminen.yle.fi/avaruus/oma-aurinkokuntamme/aurinko-on-aurinkokuntamme-keskipiste

Oppikirjan tehtävä 2.
Mitä ovat eksoplaneetat ja kuinka monta niitä on löydetty ?

Ne ovat aurinkokunnan ulkopuolella sijaitsevia planeettoja. Syyskuun 17. päivään (2013) mennessä oli löydetty 905 eksoplaneettaa.

torstai 24. lokakuuta 2013

Kpl 1: Mitä, missä ja miksi ?

Tärkein oppimamme asia tästä kappaleesta: mitä maantiede on ja karttaprojektiot.

Maantiede tutkii luonnon ja ihmisen aikaansaamia ilmiöitä. Maantiede jakautuu yleismaantieteeseen ja aluemaantieteeseen, jotka jakautuvat edelleen pienempiin osa-alueisiin esim. luonnonmaantieteeseen ja ihmismaantieteeseen. Maantiede on yleissivistävä tieteenala.

Karttaprojektiot ovat eri tapoja kuvata karttaa ja aluetta. Karttaprojektioita on kolme pää-projektiota: Albersin projektio, Winkel-Tripel-projektio ja Mercatorin projektio. Jokaisessa projektiossa on virheensä, koska pyöreää palloa on vaikea mallintaa tasaiselle paperille. Esim. Mercatorin projektioissa kulmat ilmansuuntien välillä ovat oikein kuvattu, mutta pinta-alat ja välimatkat ovat vääristyneitä.



Paikkatietojärjestelmä eli GIS = paikkatieto on sijaintiin liittyvää tietoa, esim kartat ovat paikkatietoa. Paikkatietojärjestelmä on esim. ohjelmisto joka kertoo käyttäjälle kohteen sijainnin ja sen ominaisuuksia. Yksi esimerkki paikkatietojärjestelmästä on Google Earth.





Oppimiemme asioiden avulla ymmärrämme nyt esim. kartoista enemmän ja että ne eivät ole koskaan täysin tarkkoja. Ymmärrämme nyt myös paremmin miten GIS- ja GPS-järjestelmät toimivat.