perjantai 8. marraskuuta 2013

Kpl 3. Maa pyörii radallaan

Tärkein oppimamme asia oli aikavyöhykkeet ja vuodenaikojen vaihtelu.

Maapallolla on 24 GMT-aikavyöhykettä (Greenwich Mean Time). Aikavyöhykejärjestelmä perustuu siihen että nollapituuspiiri kulkee Lontoossa sijaitsevan Greenwichin observatorion kautta.




Päivämääräraja näkyy kuvan oikeassa laidassa mustana viivana. Rajan vasemmalla puolella päivämäärä tulee ensimmäisenä voimaan. Valtiot voivat itse päättää aikavyöhykkeistään ja suuressa valtiossa voi vallita monta aikavyöhykettä.

Vuodenaikojen vaihtelu syntyy kun maa kiertää aurinkoa, ja samalla se pyörii oman akselinsa ympäri.



Kevät- ja syyspäiväntasauksena päivä on yhtä pitkä kaikkialla. Kesäpäivänseisauksena pohjoiskalotilla on yötön yö (=aurinko paistaa ympäri vuorokauden), ja eteläkalotilla on kaamos (=aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle). Talvipäivänseisauksena ilmiö on päinvastainen.



Karkauspäivä = Maan kierros auringon ympäri kestää 365 päivää ja 6 tuntia. Karkauspäivä syntyy koska joka neljänteen vuoteen on lisättävä yksi päivä jotta vuodenajat eivät pitkällä aikavälillä vaihtaisi paikkaa kalenteriin nähden. Karkauspäivä lisätään helmikuun loppuun.

Aikavyöhykejärjestelmä ilmenee matkustettaessa kaukaisiin maihin aikaerorasituksena, koska paikallinen aika on eri kuin kotimaassa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti